Linkajánló

Vaníliás kifli

Kell: 15 dkg margarin. Na itt mindjárt álljunk meg! A boltban olvass: ne margarin krém legyen, mert csak mérgelődni fogsz. Ha megkéred anyukádat, nagymamádat, hogy mondjon gyorsan egy sütőmargarint, rá fogja vágni azt a nevet, ami a legjobb.

Az épp 25 dkg. Jó szemmértékkel elötödölöd és veszel belőle 3 részt. Vagy nem veszel kettőt. Ekkor járunk a recept elején. Aztán jön 20 dkg liszt és 10 dkg porcukor. Ezeket célszerű kimérni, mert saccra adagolva két eset fog bekövetkezni: ráragad az egész szötty a kezedre, vagy ízzé-porrá törik, mielőtt sütőt érne. Még egy trükk: kell egy zacsi sütőpor is, ezt a kimért lisztre szórd és kavircáld össze előre, pl. fakanál nyelével vagy villával.

Fogj egy kényelmesen közepes tálat, borítsd bele mindezt. Középre üss egy tojást. Ez a legszebb az egészben: nem kell szétválasztani. Viszont héj ne kerüljön bele egy apró szemcse se! Ha megvillanna egy apró darab, ülj le, vegyél mély levegőt, tartsd benn. Hátrafelé fújd ki. (A liszt miatt.) Ha biztos, hogy nem remeg már a kezed, piszkáld ki a héjdarabot.

Boríts a tojásra egy zacskó vaníliás cukrot. Újabb apró megjegyzés - ünnepi trükk címén. A rúd vanília is luxus cikk - már az ára miatt. Ilyenkor viszont érdemes beruházni. Ha akár egy héttel a felhasználás előtt beledugod egy doboz porcukorba, isteni illata lesz az egésznek. És rengeteg sütihez elég.

De jó a "gyári" is. Szóval gyúrd össze az egészet. (Előtte a cikornyásabb gyűrűidet kapd le, mert aztán szopogathatod ki a maszatot!)

Nyújtsd ki és vágd csíkokra.

Na ez a pont, ahol a rutintalanabb cukrász-tanonc elbizonytalanodik. Milyen vékonyra és milyen hosszúra? Háát?. Nehéz így. De azt képzeld el, hogy kb. hüvelykujj vastagságú hernyókból kéne kiindulni. Eredetileg pereceket kéne hajtogatni, de kíméletből a kifli formát ajánljuk. Szóval ehhez kb. 9-10 cm-es darabok kellenek.

Álljunk meg!

  1. Fogj egy zománcos tepsit!
  2. Maszatolj rá a megmaradt margarinból, kenegesd el egyenletesen!
  3. Tegyél rá kb. 2 evőkanálnyi lisztet!
  4. Küldj ki mindenkit a konyhából!
  5. Állj középre és forgasd a tepsit úgy, hogy a liszt MINDENHOVA odaragadjon!
  6. A maradékot borítsd vissza!
  7. Állítsd közepes fokozatra a sütőt!

Vissza a tésztához!

Akkor hajrá, gyárts kiflicskéket! Ne aggódj, ha nem egyformák milire, akkor is el fog fogyni! Viszont ha lesz elefánt méretű és mikroszkopikus is, akkor nem lehet egyformára sütni - az apraja elszenesedik, a többi meg nyers marad.

Szóval pakold őket a tepsire. Nem sokat nőnek, nem kell sok hely köztük. Ez a mennyiség megtölt egy gáztepsit, plusz annyi marad, hogy egy kisebbet is ki kelljen kenni.

Süsd meg! Lehet kukucskálni, nem esik össze.

Az illatán fogod érezni, mikor jó. Vedd ki, tedd félre! (Esetleg óvatosan elemelgetheted a lapról őket.)

Ha már kihűlt, forgasd vaníliás porcukorba! Ez plusz mennyiség - újabb kb. 15 dkg cukor és egy zacskó vaníliás cukor.

Az ujjnyalogató családtagoktól - s ha véletlenül maradna másnapra - a vendégektől zsebeld be a szóbeli vállveregetést! Jó étvágyat!

Forrás: Necc.hu

© halmaz.hu