Linkajánló

Az oldalon harmadik féltől származó cookie-kat (sütiket) használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. Több információ
Elfogadom

Sütőtökleves Zsuzsa módra

Végy egy mosolygós, szép sárga sütőtököt, annak bármely típusát. A mennyiséget az dönti el, hogy hány éhes száj várja a gőzölgő, ínycsiklandó levest. A recept igen rugalmas!

A legnehezebb művelet következik, a tök kibontása igen kemény burkából. Ez nem paradicsom vagy mandula, ahol praktikus trükkökkel lehet élni. A sütőtöknek neki kell gyürkőzni. Ha ezen túlvagyunk, már minden megy magától.

A meghámozott, kibelezett tököt 2 cm körüli kockákra vágjuk. Nem kell izzadni, hogy a kockák egyformák legyenek, hiszen csak a gyors elkészülés és könnyebb turmixolás érdekében aprítunk.

Apropó aprítás! Most jön a hagyma. A sütőtök méretéhez és saját ízlésünkhöz mérten vegyünk egy jó nagy (vagy két közepes, esetleg három kicsi...) hagymát, sírjunk kicsit felette, miközben nem túl apróra felkockázzuk.

Keressünk (vegyünk) egy megfelelő méretű lábast, öntsünk kis olajat az aljára, hajítsuk utána a hagymát, kevergessük, dinszteljük. Ezután következnek a sütőtökkockák, forgatunk rajtuk kettőt, aztán már jöhet is a zöldségalaplé.

Itt elválik, hogy milyen háztartást vezetünk.

Ha gondosak, netán türelmesek vagy ínyencek, azaz Feinschmeckerek vagyunk, akkor biztosan megbújik néhány liter alaplé a hűtőnkben.

Ha nem, ne búsuljunk, mert a Maggi vagy Knorr cégek jóvoltából helyes kis kockákból is készíthetünk negfelelő lét. (Csak igazi ínyencek tudnak minket lebuktatni, hogy nem eredeti zöldséglével dolgoztunk!!)

A lével öntsük fel a sütőtököt, csak annyira, hogy éppen ellepje.

15 perc múlva már szinte kész a leves.

Mindössze annyi van hátra, hogy összeturmixoljuk bot- vagy egyéb mixerrel, és közben vigyázzunk ujjacskánkra, hogy oda ne égessük. (Nekem ez nem mindig sikerül.)

Ha a leves túl sűrűre sikeredett, löttyintsünk még bele egy kis lét, és persze ízesítsük tetszés szerint. Magam szerecsendióval és borssal szeretem és kis citromlével.

És jön a tálalás ideje: válasszunk színben illő tányérokat, minél nagyobbat! :-))

A leves akkor válik igazán befejezetté, amikor a feltét is rákerül. Az én kedvenceim a pirított fenyőmag vagy az apróra vágott, sült bacon.

Jó étvágyat!

Forrás: Necc.hu

© halmaz.hu